Kända konstnärer

Jag har inte själv så mycket konst på väggarna här i min lägenhet. Jag har varken råd eller tillräcklig kunskap om konst. Men jag gillar att titta på målningar och annan konst. Jag älskar att se på klassiska kända tavlor och tänka på konstnärerna bakom alstren. Tänkte därför skriva om några kända svenska konstnärer som jag tycker om. Varsågoda!

Lars Lerin

Numera känner väl varenda svensk till Lars Lerin, tack vare de TV-program han medverkar i. Lerin är född 1954 i Munkfors. För mig blev han känd i och med dokumentärfilmen ”För dig naken” som jag såg på TV någon gång under 2012. Jag blev fascinerad av mannen Lars Lerin och därefter blev jag helt fascinerad av hans fina akvareller. Någon gång hoppas jag få besöka Sandgrund och se hans akvareller i verkligheten.

Lasse Åberg

För de flesta är väl Lasse Åberg inte en konstnär utan mer skådespelare och regissör. Men jag tycker att han förtjänar en plats bland svenska kända konstnärer. Lasse föddes 1940 och är alltså 80 år i år. Jag gillar mest hans olika tolkningar av Musse Pigg och skulle gärna vilja ha några planscher av hans konst på väggarna.

John Bauer

Vem älskar inte John Bauers illustrationer för ”Bland tomtar och troll”. Jag hade några sådana böcker när jag var liten och älskade att titta på de fina bilderna. John Bauer föddes 1882 i Jönköping och dog redan 1918 när ångfartyget Per Brahe förliste under en storm på Vättern. Hans fina bilder på Tuvstarr och älgen Skutt är mycket välkända och även alla hans bilder på troll.

Carl Larsson

Carl Larsson är en av våra mest kända konstnärer. Han levde mellan 1853 och 1919. Mest känd är han för sina idylliska akvareller av sitt familjeliv. Jag älskar hans finstämda målningar från sitt hem i Sundborn.

Givetvis finns det många fler kända svenska konstnärer som är väl värda att uppmärksamma, men detta var allt för denna gången. Nästa gång kanske jag skriver några rader om Bruno Liljefors, Anders Zorn och några mer moderna konstnärer. Vi får se vad det blir.