Jag vill testa jaktskidor

Jaktskidor är speciella skidor som du kan åka i lös snö med. De är både kortare och bredare än vanliga längdskidor. Tack vare detta sjunker du inte igenom snön som man gör med smalare och längre skidor.

Jaktskidorna är tänkta att använda när du vill ut och jaga när det är mycket snö. Men om du tycker om att åka skidor i obanad terräng i lite tätare skog passar jaktskidor utmärkt.

Jag har ett par turskidor som jag använder på fjället där det är uppkört med skoter men inga spår. Där passar mina turskidor perfekt. Men nu hade jag även tänkt att börja åka skidor i skogen och där funkar inte turskidorna när det inte finns några spår. Därför vill jag testa ett par jaktskidor.

Olika modeller

Det finns olika modeller av jaktskidor. Du kan välja mellan trä och plast. En del är vallningsfria och andra har hudar att sätta under skidorna för att få grepp. Det finns skidor med och utan stålkanter. Åker du skidor med hund ska du inte välja ett par med stålkanter eftersom dessa kan skada hunden om den kommer för nära.

Oftast är jaktskidorna kortare än vanliga skidor för att du ska kunna ta dig fram i tätare skog, men det finns även normallånga och extra långa jaktskidor.

När du väljer skidor ska du tänka på vilken typ av bindning du ska ha. Om du omväxlande ska åka skidor och gå så ska du välja en bindning som fungerar med ett par kraftiga kängor. Om du bara ska ge dig ut på rena skidturer är det bättre att använda en råttefellabindning och ett par riktiga skidskor.

Ett tips är att också skaffa sig ett par snöskor. Om det blir för svårt att åka skidor i snön kan man byta och ta sig fram med snöskor istället.